ORKISZOWE MUFFINKI JABŁKOWE

Kto z nas nie lubi sięgnąć do kawy po coś słodkiego …. Oczywiście, możemy walczyć z tym przyzwyczajeniem, ale możemy też troszkę siebie rozpieścić pysznymi aromatycznymi muffinkami orkiszowymi. Przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych przepisów na cynamonowo- jabłkowe, mięciutkie, jesienne babeczki. Niech ta jesień będzie smaczna!

muffinki

Składniki suche

– 170g mąki orkiszowej*

– 70 g ksylitolu

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka cynamonu

–  szczypta soli

Mokre:

– 50g masła orzechowego

– 70ml oleju kokosowego*

– 1 jajko

– 100g jogurtu naturalnego

– 1 duże jabłko starte na tarce z grubymi oczkami 

Kruszonka:

– 3 łyżki płatków orkiszowych*

– 1 łyżka ksylitolu

– 2 łyżki oleju kokosowego*

– 1 łyżka mąki

– 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180’C.

Łączymy suche składniki. W drugiej misce łączymy składniki mokre. Następnie składniki suche przesypujemy do mokrych i mieszamy wszystko razem. Do foremek od muffinek wkładamy papierowe papilotki, które wypełniamy naszym wymieszanym ciastem. Na koniec posypujemy muffinki przygotowaną kruszonką. Pieczemy ok. 20-25 minut – do suchego patyczka.

Smacznego!

guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
Ciasto marchewkowe, przepis na odmładzający eliksir. - SEASIDEGIRLS
1 rok temu

[…] Koniecznie sprawdź jeszcze moje Muffinki oriszowo- jabłkowe. […]