Woda ryżowa zero waste. W harmonii z naturą.

woda ryżowa
Fot. Magdalena Domańska.

Oprócz tego, że ryż nadaje się do jedzenia, to produkty uboczne,  powstające w wyniku pozyskiwania ziaren, stwarzają nieograniczone możliwości zastosowania. 

Powstające podczas obróbki ziaren- otręby, używa się w produkcji ekologicznych opakowań oraz dodaje do pasz dla zwierząt.

W wyniku fermentacji  ziaren ryżu, powstaje alkohol, który być może wkrótce stanie się alternatywą dla paliw samochodowych, bazujących na kończącej się ropie naftowej.

W krajach azjatyckich gdzie konsumpcja ryżu jest najwyższa, jednocześnie spożycie mięsa stosunkowo niewielkie, ryż jest w stanie doskonale zaopatrzyć przeludnione miasta i ich wyrażanych w milionach mieszkańców, w odpowiednią zawartość protein w diecie. Odbywa się to bez potrzeby szlachtowania zwierząt, w celu dostarczenia 33, 7 kilo mięsa per capita.

To cudowna wiadomosć dla Nas wszystkich i kolejnych pokoleń bez aletrnatywy na planetę B.

Taki rodzaj odżywniania zdaje się mieć także pozytywny wpływ na skórę i włosy azjatów, którzy oprócz uwarunkowań genetycznych, są w posiadaniu złotego graala pielęgnacji ciała.

Dalekowschodnie rytuały piękna, są inspiracją dla firm z branży beauty na całym świecie.

Jeśli nie chcesz kupować kosmetyków w jednorazowych opakowaniach, od wielkich koncernów lub martwić się o to czy były, czy nie -testowane na zwierzętach?!

Przygotuj swój własny organiczny kosmetyk #crueltyfree, którego działanie docenisz i będziesz do niego wracać.

Woda ryżowa zero waste. Jak to działa?

Jak widzicie na poniższych zdjęciach rozjaśniam moje włosy. Okazuje się, że nawet w takich przypadkach, woda ryżowa jest w stanie przywrócić im gęstość i powstrzymać łamanie przesuszonych końcówek.

Po jej zastosowaniu, ma się poczucie wypełnienia konstrukcji włosa, co rzeczywiście ma miejsce, dzięki wysokiej zawartości protein.

Podczas długofalowego stosowania tego zabiegu, ubytki włosa stają się coraz mniej widoczne.

woda ryżowa
Przed/ po.

Woda ryżowa zero waste. Jak przygotować?

  1. 3 szklanki wody na 1 szklankę ryżu – gotować zgodnie z czasem przewidzianym dla typu ryżu jakim dysponujesz. Najlepsze będą ryże kleiste- używane do sushi lub po prostu ryż basmati.
  2. Po ugotowaniu, ryż odcedzić i zjeść, wodę z gotowania- zachować.
  3. Ostudzić.
  4. Dodać skórkę z jakiegokolwiek cytrusa lub ulubiony olejek zapachowy.
  5. Przelać do słoika albo aplikatora.
  6. Wstawić do lodówki na 2 dni.
  7. Po upływie tego czasu nałożyć na włosy, po ich uprzednim umyciu i delikatnym osuszeniu samym ręcznikiem.
  8. Pozostawić na włosach przez minimum 10 minut.
  9. Spłukać letnią wodą.

ENJOY!

woda ryżowa
Fot. Magdalena Domańska.
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments