TŁUSTY CZWARTEK, czyli dzień pączków!

Czy tak naprawdę ktoś ich nie lubi? Nawet jeśli dbasz o figurę, to zjedzenie jednego pączka w tłusty czwartek jej nie zmieni- to mogę Ci zagwarantować. Ale jeśli jednak Twoje sumienie nie pozwala Ci na to, to nie musisz rezygnować z tej smacznej tradycji- możesz przygotować pączki w wersji fit. Oto sprawdzony przepis, który otrzymałam w zeszłym roku od jednej z moich podopiecznych. Fit pączki bez smażenia, a z piekarnika. Po wielu wypróbowanych przepisach, ten o to jest zdecydowanie najlepszy.

Przepis na FIT PĄCZKI

Ciasto drożdżowe:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru/ ksylitolu, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Masło roztopić.
  3. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić mikserem na parze w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 5- 10 minut. O ubijaniu na parze czytaj w uwagach).
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną (czyli utarte żółtka i jajko z cukrem). Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło. Wyrabiać ciasto przez kilka minut na gładką masę. Ciasto można zagnieść ręcznie, ale polecam zagnieść je robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, ponieważ ciasto jest klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki.
  5. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości ok. 1 cm. Wykrawać z niego krążki np. szklanką o średnicy 7 cm.
  7. Po kolei każdy krążek wziąć do ręki, lekko spłaszczyć, nałożyć na środek trochę ponad pół łyżeczki nadzienia, skleić dobrze brzegi (jak sakiewkę) i uformować kulkę.
  8. Pączki układać na 3 blachach wyłożonych papierem do pieczenia, złączeniem do dołu. W przypadku braku tylu blach reszta pączków może wyrastać na blacie posypanym mąką.
  9. Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
  10. Gotowe pączki posmarować rozkłóconym jajkiem.
  11. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, w temperaturze 180°C (funkcja góra- dół), do lekkiego zarumienienia.
  12. Upieczone pączki pozostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Uwagi:

Chcąc przygotować masę jajeczną w kąpieli wodnej należy wybrać dwa, nie za małe garnki, gdzie garnek mniejszy po nałożeniu na większy będzie się na nim dobrze utrzymywał. Do większego garnka należy wlać trochę wody (tyle, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała jego dna). W mniejszym garnku umieścić żółtka, jajko i cukier/ ksylitol. Garnek z wodą należy zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na najniższą i nałożyć mniejszy garnek. Ubijać jajka z cukrem mikserem ręcznym ok. 10 minut. Masa jajeczna urośnie i będzie bardzo puszysta.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments