Świąteczne, bożonarodzeniowe pierniczki.

Trudno sobie wyobrazić bez nich święta. Magiczny zapach przypraw korzennych unoszący się w całym domu … czy może być coś bardziej nastrojowego w przygotowaniach świątecznych? 

pierniczki

Polecam Wam najprostszy przepis, z którym świetnie poradzicie sobie w kuchni wraz ze swoimi dziećmi. Dla najmłodszych pieczenie pierniczków będzie wielką frajdą, zapewniam! U nas świąteczna zabawa tak bardzo spodobała się mojej córeczce, że pieczemy pierniczki co kilka dni. A właściwie to przy każdej okazji (już od początku grudnia) jak odwiedzają nas mali goście . 

A ja jako mama dietetyk jestem spokojna o skład tych łakoci. 

Tylko pamiętajcie, piekąc pierniczki z najmłodszymi musicie uzbroić się w dużą dozę cierpliwości gdyż mąka będzie w każdym zakątku kuchni.

pierniczki

Pierniczki przepis, składniki na 50 – 60 sztuk:

Od czego zaczynamy?

Miód, masło i ksylitol podgrzewamy w garnku i mieszamy do powstania jednolitej rozpuszczonej płynnej masy. Studzimy, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto dłońmi.  Jeśli konsystencja będzie zbyt sypka, dodajemy więcej płynnego miodu.

Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut (będzie się lepiej wałkowało).

Ciasto wałkujemy na grubość 2 – 3 mm podsypując lekko mąką. Wykrajamy pierniczki o dowolnych kształtach a następnie przekładamy na blachę do pieczenia. Blachę możemy wyłożyć pergaminem.

pierniczki

Pieczenie- pierniczki.

Pierniczki pieczemy około 8 – 10 minut w temperaturze 170 – 180ºC. Musimy uważać, by nie piec za długo, ponieważ mogą być zbyt kruche i będą miały posmak goryczy.

Jesli chcecie udekorowac choinkę pierniczkami, wówczas wcześniej, przed upieczeniem trzeba zrobić niewielki otwór na tasiemkę.

Kiedy pierniczki wystygną warto udekorować je wedle własnych pomysłów. Będzicie mieli przy tym mnóstwo zabawy. Do dekoracji polecam np. pisaki pastelowe lub zestaw dekoracyjny do pierników DecorKit od Dr Oetkera. 

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments