Lubicie kuchnie meksykańską? Ja uwielbiam… Zreszta chyba tak jak wielu z Was. Polacy zakochali się w kuchni meksykańskiej. Jest niedroga i niesie za sobą olbrzymie bogactwo smaków. 

Te dania mają niezły kawał historii. 

Sztuka kulinarna Meksyku zrodziła się dzięki połączeniu tradycji Indian, Majów, Azteków oraz wielu innych plemion.

Ten świat mówi sam za siebie, jak ważna i bogata kulturowo jest kuchnia meksykańska. Warto wiedzieć, że ze względu na swoją oryginalność, w 2010 roku kuchnia meksykańska została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.

Jeśli nie próbowaliście meksykańskich specjałów to na pewno warto wpaść do meksykańskiej restauracji . W Gdyni polecam Wam jedną z moich ulubionych Pueblo… oczywiście jak w końcu doczekamy się czasów otwartych knajp.

Z jakim winem warto połączyć meksykańską ucztę?

Dobrym towarzystwem do ostrych dań będą: Dolcetto, Grenache, Pinot Noir czy też popularny Merlot. Generalnie odradza się łączenie białych win z ostrymi  potrawami, gdyż uchodzą one za zbyt delikatne i mogłyby przyćmić ich smak i aromaty nawet najmniej pikantna przyprawa stosowana w meksykańskim daniu.

PRZEPIS NA ZUPĘ MEKSYKAŃSKA (około 4 porcje / część można zamrozić)

Składniki:

– 500 g mięsa mielonego z indyka,

– cebula,

– 3 czerwone papryki,

– 15 pieczarek,

– puszka kukurydzy konserwowej,

– 2 marchewki,

– 3 ząbki czosnku,

– gęsty sos pomidorowy,

– tabasco,

– sól, pieprz, przyprawa do chilli con carne lub zamiennie czerwona papryka i pieprz cayenne.

Przygotowanie:

Cebulę i czerwoną paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Wszystko razem dusimy przez około 15 min.

Do dużego garnka wlewamy szklankę wody, następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę oraz mięso, składniki doprowadzamy do wrzenia.

Warzywa z patelni dodajemy do garnka razem z kukurydzą konserwową. Gotujemy.

Na końcu dodajemy opakowanie gęstego sosu pomidorowego oraz przyprawy. Ja dodaję sól, pieprz, odrobinę tabasco, przyprawę chilli con carne.

Opcjonalnie jeśli nie mamy przyprawy chilli con carne można dodać paprykę czerwoną i pieprz cayenne. Gotujemy jeszcze przez chwilę i zupa jest gotowa!

Smacznego!

guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewelina
Ewelina
11 miesięcy temu

Moja zupa już gotowa

B260AD37-9C2C-4BA0-8500-6F248FB09B53.jpeg
Ola
Admin
Ola(@aleksandra)
11 miesięcy temu
Reply to  Ewelina

Jak smakowała? Wygląda obłędnie 😀