Już się szykujesz na majówkowego grilla? 

Grill

Powoli staje się to naszą nową narodową tradycją.

Ale może czas zmienić nieco tę kiełbasiano- piwną tradycję na coś znacznie zdrowszego, a może nawet… i bardziej smacznego! Postaw na orginalność! Postaw na zdrowie… niech o Twoim majówkowym grillu mówią z rozkoszą na podniebieniu Twoi goście 🙂

Przedstawiam Ci  moje dwa ulubione bardzo proste a zarazem przepyszne przepisy:

GRILLOWANA KUKURYDZA

Syed Ali/ Unsplash.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Nagrzej grilla.

W małej misce wymieszaj wszystkie składniki, żeby powstało pyszne, świeże ziołowe masło. Kładziemy kolbę na kawałek folii aluminiowej i pędzelkiem lub widelcem, obficie obsmarujemy je naszym domowo zrobionym masłem. Po obsmarowaniu, zawiń każdą kolbę szczelnie w folię. Szczelnie, bowiem nie chcemy, żeby nasze masło uciekło na zewnątrz folii, tylko żeby było w środku podczas opiekania. Kładziemy na grill nasze zawijane kolby na średnim ogniu (nie tam, gdzie najgoręcej, ani nie za daleko od ognia).

Grillujemy je przez 15 do 20 minut, obracając je od czasu do czasu, aż będą miękkie. Ostrożnie rozwijamy folię, ponieważ i masło i para wodna z kukurydzy będą naprawdę bardzo gorące. Jeżeli pozostało trochę masła, to oczywiście, możemy obsmarować kolby i posolić je do smaku.

GRILLOWANE PIECZARKI

Faszerowane pieczarki z grilla.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Pieczarki dokładnie myjemy i usuwamy nóżki tuż przy kapeluszach (kapelusze odkładamy). Nóżki pieczarek i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek (uważamy, żeby czosnek się nie przypalił, ponieważ wtedy staje się gorzki). Dodajemy pokrojone pieczarki, bułkę tartą i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak pieczarki zmiękną, ściągamy patelnię z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

Tak przygotowanym farszem napełniamy kapelusze pieczarek i wrzucamy na grill. Pieczarki grillujemy ok. 20 min.

Powyższy przepis na nadziewane pieczarki z grilla można modyfikować na różne sposoby.

Do farszu możemy dodać np. paprykę, która bardzo dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami (wtedy najlepiej jest zrezygnować z bułki tartej). Grillowane pieczarki doskonale smakują również z serem, zarówno żółtym, jak i z białym (twarogowym). Ser możemy dodać do farszu lub posypać pieczarki na wierzchu. Dla amatorów czosnku jako dodatek polecamy sos czosnkowy, który przygotowujemy z jogurtu greckiego (jako dodatek możemy zastosować koperek), czosnku, soli oraz pieprzu.

Smacznego grillowania!

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments