W marchewce znajdziecie również potas oraz witaminy: B1, B2, C i E, żelazo oraz łatwo wchłaniany przez organizm wapń.

ciasto marchewkowe #2

O właściwościach odmładzających ? Tak, tak świetny deser dla osób dbających o linię jak i o urodę! Beta karoton  zawarty w marchewce nie tylko pozytywnie wpływa na stan naszej skóry opózniając pojawienie się zmarszczek ale również wzmacnia odporność.
W marchewce znajdują się związki o nazwie bifidus. Pobudzają one wzrost dobrych bakterii i wspierają naturalną florę w naszych jelitach. A jak wiadomo, odporność buduje się w jelitach ! … i to jak się okazuje możemy robić w całkiem smaczny sposób.
Proste w wykonaniu ciasto marchewkowe zachwyci swoim smakiem również i dzieci.

Łapcie przepis, jest idealnym wypiekiem na zbliżające się Święta.

Składniki:

ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe #2

Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki.

Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciacho.

Jajka ubijamy mikserem, najpierw białka a następnie osobno żółtka z miodem i stewią, z cukrem i cukrem. Następnie łączymy dwie masy, zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika.

Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy (nie miksujemy bo można spalić mikser) i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26 cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45–55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem). Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem (ja takie najbardziej lubię) lub posmarowane polewą: 100 g kremowego, słonego serka (np. Philadelphia, Ostrovia, Almette) i 3–4 łyżeczki miodu.

Koniecznie sprawdź jeszcze moje Muffinki oriszowo- jabłkowe.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments