W marchewce znajdziecie również potas oraz witaminy: B1, B2, C i E, żelazo oraz łatwo wchłaniany przez organizm wapń.
ciasto marchewkowe #2
O właściwościach odmładzających ? Tak, tak świetny deser dla osób dbających o linię jak i o urodę! Beta karoton zawarty w marchewce nie tylko pozytywnie wpływa na stan naszej skóry opózniając pojawienie się zmarszczek ale również wzmacnia odporność.
W marchewce znajdują się związki o nazwie bifidus. Pobudzają one wzrost dobrych bakterii i wspierają naturalną florę w naszych jelitach. A jak wiadomo, odporność buduje się w jelitach ! … i to jak się okazuje możemy robić w całkiem smaczny sposób.
Proste w wykonaniu ciasto marchewkowe zachwyci swoim smakiem również i dzieci.
Łapcie przepis, jest idealnym wypiekiem na zbliżające się Święta.
Składniki:
- 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3–4 marchewki),
- 1,5 szklanki mąki (u mnie orkiszowa),
- 4 jajka,
- ¾ szklanki oleju (u mnie kokosowy, oliwa z oliwek nie sprawdza się gdyż ma zbyt intensywny zapach),
- kilka łyżek miodu – wg uznania jak bardzo słodkie lubicie, ja daję mniejszą ilość miodu, gdyż dodaję jeszcze stewię w proszku,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, (trudno…raz do roku),
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć),
- 1 łyżka startej wanilii,
- 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich, można dodać jeszcze rodzynki np. namoczone w rumie + pół łyżeczki soli.

Ciasto marchewkowe #2
Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciacho.
Jajka ubijamy mikserem, najpierw białka a następnie osobno żółtka z miodem i stewią, z cukrem i cukrem. Następnie łączymy dwie masy, zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika.
Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy (nie miksujemy bo można spalić mikser) i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26 cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45–55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem). Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem (ja takie najbardziej lubię) lub posmarowane polewą: 100 g kremowego, słonego serka (np. Philadelphia, Ostrovia, Almette) i 3–4 łyżeczki miodu.
Koniecznie sprawdź jeszcze moje Muffinki oriszowo- jabłkowe.

Lifestyle I Moda
H O L I D A Y S E A S O N `2 2
#cekiny #holiday #holiday season 22 #inspiracje #inspiracje sylwestrowe #nowy rok #panterka #sukienki #sylwesterH O L I D A Y S E A S O N `2 2
Magda 29 grudnia
Uroda
Woda ryżowa zero waste. Twój sposób na piękne włosy.
#blondynka #kolor blond #organic beauty #proteiny #rice mask #rice water #sustainability #woda ryżowa #zero wasteWoda ryżowa zero waste. Twój sposób na piękne włosy.
Magda 07 grudnia
Zdrowie
Orzechy- jako składnik FIT sałatki. Czy to może wyjść?
#orzechy #sałatka #sałatka z orzechami #zdrowy obiadOrzechy- jako składnik FIT sałatki. Czy to może wyjść?
Asia 23 lipca